hr | en

Franjo Bilić, čembalo - Glazbene večeri u Staroj gradskoj vijećnici

Objavljeno: 2018-11-05

Prvi koncert druge sezone ciklusa Glazbene večeri u Staroj gradskoj vijećnici, održat će se u ponedjeljak, 5. studenog 2018. s početkom u 19 sati u galerijskom prostoru Kristofor Stanković Gradske skupštine grada Zagreba, a nastupit će mladi i perspektivni čembalist Franjo Bilić!


Ponedjeljak, 5. studenog 2018. u 19 sati
Galerija Kristofor Stanković - Stara gradska vijećnica
Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Gornji grad, Zagreb
 
 
PROGRAM:
 
 
W. Byrd: The first Pavian and Galliarde (My Ladye Nevells Booke)
 
J. Ph. Rameau: Suita u a-molu (Nouvelles suites de Pièces de Clavecin) 
Allemande 
Courante 
Sarabande 
La triomphante 
Gavotte et 6 Doubles 
 
A. Knešaurek: Rondo s kupletima – Kokoš, Hommage a Rameau (2008) 
 
J. S. Bach: Kromatska fantazija i fuga, BWV 903  
 
FRANJO BILIĆ, čembalo
 
ULAZ BESPLATAN!
 
Organizator: Umjetnička organizacija Cristoforium
 
Umjetnički voditelj: Danijel Gašparović
 
 
 
Franjo Bilić rođen je 7. 12. 1994.g. u Zagrebu u obitelji glazbenika. Diplomirao je čembalo u klasi prof. Pavla Mašića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Studirao je i na Conservatoriumu van Amsterdam u klasi prof. Menno van Delfta. Paralelno studira dirigiranje u klasi prof. Mladena Tarbuka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju i klavir na GŠ Pavla Markovca u razredu prof. Jelice Kuzmin.
Glazbenu naobrazbu započeo je kao solist (dječački sopran) zbora «Krijesnice» i «Zagrebački dječaci» s kojima je nastupao u KD Vatroslav Lisinski i HNK u Zagrebu te diljem Hrvatske i u Wisconsinu (SAD). Snimio je CD sa zborom «Zagrebački dječaci» pod ravnanjem Jasenke Ostojić i više puta nastupio na HRT-u. Nastupao je diljem Hrvatske, BIH, Slovenije, u Marktoberdorfu i Bayreuthu (Njemačka), Rimu i Bologni (Italija), te diljem Nizozemske. Surađivao je s brojnim ansamblima i orkestrima: Hrvatski barokni ansambl, Zagrebački solisti, ansambl Antiphonus, Cantus ansambl, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Društveni orkestar Hrvatskog Glazbenog Zavoda, Zagrebački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, ansambl Glazbene staze i Sweelinck baroque orchestra. Na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe osvojio je osam prvih, tri druge i dvije treće nagrade u razdoblju 2007.-2013. u disciplinama klavir, komorna glazba i solfeggio. Dvostruki je dobitnik Oskara znanja Agencije za odgoj i obrazovanje. Na natjecanju Pianoforte u Poreču, osim najviše prve nagrade u kategoriji dobio je i posebnu nagradu za najbolju izvedbu skladbe J. S. Bacha.
Kao čembalist, prvi je čembalist pobjednik 12. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru te 50. tribine Darko Lukić. Prvi je hrvat koji se prijavio i osvojio 2. nagradu na međunarodnom natjecanju moderne čembalističke literature Prix Annelie de Man u Amsterdamu izvevši čak dvije praizvedbe. Kao dirigent, imao je zapažena postignuća dirigirajući tri izvedbe opere Agrippina G. F. Handela u HNK-u u Zagrebu, u produkciji MUZA-e/ALU/ADU/TTF-a za koju je dobio dvije Rektorove nagrade. Višegodišnji je polaznik Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas musica u Varaždinu u kojem drži ljetne seminare za mlade čembaliste. Usavršavao se na seminarima kod brojnih eminentnih profesora iz Hrvatske i inozemstva za područja; klavir, fortepiano, korepeticija/klavirska pratnja pjevača, čembalo, barokna glazba, barokni ples, orguljaška improvizacija, orgulje, harmonium d'art, orkestralno i zborsko dirigiranje. Bavi se i skladateljskim radom.

Ciklus koncerata nastao je u suradnji Umjetničke organizacije Cristoforium i Gradske skupštine grada Zagreba, održava se svaki prvi ponedjeljak u mjesecu s početkom u 19 sati a ciljevi su višestruki: otvaranje vrata impozantne zgrade u koju se smjestila Gradska skupština grada Zagreba javnosti, predstavljanje mladih i perspektivnih glazbenika, oplemenjivanje Gornjeg grada koncertnom sezonom na koju su svi pozvani i koja je potpuno BESPLATNA za sve interesente a time otvorena baš svima!
 

Nazad