hr | en

Oda-birano - nova premijera: Puhači s tračnica - utorak HR1 u 18.15

Objavljeno: 2018-11-02

Ciklus Oda-birano donosi novu premijeru "Puhači s tračnica", dokumentarno-glazbenu priču nagrađivanog autora Hrvoja Korbara o puhačkome orkestru ZET-a. Oda-birano: Puhači s tračnica, utorak 6.11. HR1 u 18.15


 
Ciklus Oda-birano donosi novu premijeru "Puhači s tračnica", dokumentarno-glazbenu priču nagrađivanog autora Hrvoja Korbara o puhačkome orkestru ZET-a. 
 
»Ako je tramvaj - taj starinski, ali nikad zastarjeli simbol jednoga grada, njegovo srce i krvotok, onda je njegov orkestar njegova duša... Mora da je velika i neiscrpna ljubav i energija onih koji nakon napornoga radnog dana odlučuju njegov ostatak posvetiti glazbi. Vjerojatno i sami osjećaju zahvalnost i dobrodošlicu svojih sugrađana, a to im je jedina, ali sigurno najveća nagrada. I zato, kad ugledate cure i dečke u plavim ZET-ovim odorama koji na ulici, ili u nekom gradskom parku pripremaju svoja glazbala, zastanite, poslušajte ih i mahnite im. Oni žive za to.«
 
Te riječi povodom 70. obljetnice Puhačkog orkestra ZET-a zapisao je Zvonko Spišić, legendarni zagrebački kantautor. 20 godina kasnije, te cure i dečki u plavim uniformama i dalje predano vježbaju pod palicom svog novog dirigenta, Hrvoja Pintarića, na posljednjoj od šest opjevanih stanica zagrebačke Trešnjevke, u podrumu upravne zgrade ZET-a, spremajući se za jedan od svojih redovitih nastupa - onaj na proslavi Praznika rada u Maksimiru. Iako je u sastavu danas ostalo tek desetak djelatnika ZET-a, a snage su pojačali studentima na privremenom radu u Zagrebu, bivšim članovima vojnog orkestra i drugim ljubiteljima glazbe, ova vesela družina podsjeća nas na iskonsku, dječju radost sviranja i stvaranja koja je nažalost tako često zaboravljena, a tako nepresušno potrebna svijetu u kojem živimo. Dirigent, predsjednik, tajnica i mnogi drugi članovi orkestra vode nas od remize do Maksimira, od koračnica do šlagera, na glazbenu avanturu jednog malog, ali nimalo običnog amaterskog orkestra devedesetogodišnje tradicije. 
 
U emisiji su sudjelovali Hrvoje Pintarić, Jelena Horvatinec, Danijel Modrić, Zdenko Šimić, Ivo Petrović, Božidar Pejić, Tomo Kralj, Marinela Roher i ostali članovi Puhačkog orkestra ZET-a. 
 
 
Oda-birano: Puhači s tračnica
utorak 6.11. HR1 u 18.15
autor Hrvoje Korbar
tonsko oblikovanje Srđan Nogić
urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović
 
 
emisija je nakon emitiranja dostupna u Slušaonici na linku: 
http://radio.hrt.hr/prvi-program/ep/oda-birano-puhaci-s-tracnica/274896/

Nazad