hr | en

Međunarodni uspjeh pijanista Lovre Marušića

Objavljeno: 2018-07-27

Jedan od najnadarenijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, klijent tvrtke CristoforiumArt za menadžment umjetnika, Lovre Marušić (Omiš, 1992.) u razmaku od samo deset dana osvojio je čak dvije nagrade na međunarodnim natjecanjima u Parizu, Francuska i Portu, Portugal.


 
Na 1.International Music Festival & Competition IMF Piano Competition (https://www.imfparis.fr), održanog od 11. do 13. srpnja ove godine u Parizu, Lovre Marušić je osvojio prvu nagradu u konkurenciji od 30 pijanista iz cijeloga svijeta.
 
Još veći uspjeh je uslijedio na 20. Santa Cecilia International Piano Competition (http://www.scecilia-competition.com), održanog od 16. do 22. srpnja ove godine u Portu, gdje ga je u snažnoj konkurenciji od 80 pijanista međunarodni žiri sastavljen od proslavljenih pijanista i pedagoga odabrao kao pobjednika natjecanja, što mu je donijelo novčanu nagradu od 8000 Eura, izdavanje CD-a za tvrtku KNS Classical te šest pijanističkih recitala: 
 
Recital u Ciclo de Recitais (Curso de Música Silva Monteiro/CMP) - Portugal
Recital na Festival “Concerts Mas Brunet” (2018) – Francuska
Recital u Casa da Música (Porto) - Portugal
Recital u Casa de Portugal/André Gouveia (Paris) - Francuska
Recital u Casa de Fralães (Barcelos) - Portugal
te recital u “Hammerklavier concert series KNS Classical” (Barcelona) - Španjolska.
 
Uz to, zajedno sa kolegicom violončelisticom Laticom Anić, također klijenticom tvrtke CristoforiumArt, osmislio je 1. međunarodni festival komorne glazbe OSTINATO, koji će se održati u Omišu od. 1. do 8. kolovoza 2018. godine a na kojem će nastupiti brojne domaće i međunarodne zvijezde klasične glazbene scene.
 
LOVRE MARUŠIĆ (Omiš, 1992.) svoje prve poduke iz klavira dobiva od prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv ugledne ruske pijanistice Natalije Troull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana a nastavio u klasi Ljubomira Gašparovića kod kojeg je uspješno diplomirao ove godine i stekao titulu magistra muzike. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Lisztu Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.
 
Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu druga nagrada na Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević (2002.), prve nagrade na Regionalnim i Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe (2003., 2005.), druga nagrada i posebna nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju slavenskih kompozitora Stanislaw Moniuszkou Parizu (2009.), prva nagrada na natjecanju Aleksandar Skrjabinu Parizu (2011.), prva nagrada i stipendija zaklade Dino Škrapiću Rovinju (2015.), prva nagrada na 2. Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Karlovcu (2015.), nagrada publike i nagrada dva pijanistička recitala u Miamiju (SAD) u Steinway piano gallery - Coral Globes te u Savanni (Georgia) u ciklusu Piano in the Arts, Grand Prix 20. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Mihailo Vukdragoviću Šabcu (2016.), prva nagrada i nagrada za najbolju izvedbu djela J. S. Bacha na Međunarodnom natjecanju Jurica Murai u Varaždinu (2016.), nagrada za najbolju izvedbu hrvatskog autora na Međunarodnom natjecanju Ferdo Livadiću Samoboru (2016.), prva nagrada i apsolutna pobjeda, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić (2016.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju New Stars (2016.) u Manchesteru i prva nagrada na Međunarodnom natjecanju World piano teachers assosiation  u Londonu (2017.). Na glasovitom Međunarodnom pijanističkom natjecanju Hamamatsu u Japanu 2016. godine plasirao se među 24 najbolja pijanista iz cijeloga svijeta. Nedavne pobjede na 1.International Music Festival & Competition IMF Piano Competition i  20. Santa Cecilia International Piano Competition donijele su mu brojne angažmane diljem Europe.
 
Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za iznimne rezultate tijekom studija te je član Vladimir Spivakov fondacije. Kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima i koncertnim ciklusima diljem Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke, Lihtenštajna, Rusije, Ukrajine, Japana i SAD-a.
 
Redovito nastupa sa uvaženim orkestrima pod ravnanjem eminentnih dirigenata poput orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, Irkutske filharmonije pod ravnanjem maestra Ilmara Lapinshema, Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Zorana Juranića, simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka i mnogim drugima. 
 
Svoje pijanističke vještine usavršavao je kod uvaženih profesora i pijanista poput Nauma Gruberta, Mikhaila Oleneva, Petera Eichera, Snežane Čadikovske, Evgenya Starodubtseva, Szokolaya Balázsa, Dmitrya Bashkirova, Danijela Detonija, Malcolma Bilsona, Kemala Gekića, Eduarda Huberta, Nina Katamadzea, Pavela Gililova i drugih. Zastupa ga tvrtka CristoforiumArt za menadžment umjetnika. 
 
 
 
 
Danijel Gašparović
direktor i glavni menadžer
CristoforumArt j.d.o.o.o
Menadžment umjetnika i usluge u kulturi
E: cristoforium@gmail.com
 

Nazad