hr | en

U Zagrebu održan Svjetski kongres saksofonista, uz 1500 sudionika i bogati program s preko 400 nastupa i koncerata

Objavljeno: 2018-07-20

Na Svjetskom kongresu saksofonista, uglednoj glazbenoj manifestaciji koja se održava gotovo pedeset godina, prošlog je tjedna u Zagrebu boravilo 1.500 saksofonista iz cijelog svijeta. Tijekom pet dana kongresa, od 10. do 14.srpnja, održano je više od 400 koncerata na različitim lokacijama, a svoje bravurozne izvedbe Zagrebu su darovali i brojna slavna svjetska imena glazbe i saksofona.


 
Oko tisuću petsto sudionika, glazbenika, mahom saksofonista,  imali su priliku punih pet dana, od jutra do večeri,  muzicirati i predstaviti se kao solisti, u sastavu grupe, ansambla ili orkestra. Uz koncerte, održan je i cijeli niz predavanja, radionica, razmjena mišljenja i iskustava među kolegama, a posebno su se predstavila nova autorska djela skladana za saksofon. 
 
Prvi Svjetski kongres saksofona održan je pred gotovo pedeset godina, 1969. godine u Chicagu, održava se svake tri godine, a do sada su njegovi domaćini bili Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i brojne druge zemlje diljem svijeta koje su zadovoljile uvjete i osvojile prestižnu titulu domaćina organizatora.   Domaćin 18. Svjetskog kongresa saksofonista bila je Hrvatska i grad Zagreb, organizator Muzička akademija, a sve se odvijalo pod vodstvom umjetničkog direktora Dragana Sremeca, prodekana Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koji je sa svojim projektnim  timom zaslužan za uspješnu realizaciju ovog izuzetnog  glazbenog spektakla. 
   
Posebna želja organizatora bila je da se osim u stručnim glazbenim krugovima kongres u što većoj mjeri odvija javno, za publiku, a da se za nastupe koriste brojni konvencionalni prostori i oni koji to nisu. Tako se dio programa odvijao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, zatim u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Hrvatskom narodnom kazalištu, Muzeju za umjetnost i obrt, Teatru &TD i Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu, Tunelu Grič, Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, Crkvama Sv. Marka i Sv.Katarine i Jazz & Cabaret Clubu Kontesa. Ova glazbena događanja ujedno su bila dio zagrebačke kulturne ljetne scene otvorene za brojne posjetitelje željne vrhunske glazbe, napose ljubitelje saksofona.  
 
U izuzetno bogati program Svjetskog kongresa saksofonista, koji prema riječima umjetničkog direktora Dragana Sremeca zbog brojnih atraktivnih izvedbi bio pravi festival glazbe, a glavna zvijezda saksofon,  uključeni su bili i brojni domaći glazbenici: Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Jazz orkestar HRT-a, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i Republike Slovenije, Zagrebački solisti i Ansambl za suvremenu glazbu Cantus.  Na velikom koncertu prigodom Svečanog otvorenja Kongresa u Dvorani Vatroslav Lisinski nastupao  je Simfonijski orkestar HRT po ravnanjem dirigenta Pierra Andréa Valadea, i velika imena saksofona: Arno Bornkamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge. U velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u četvrtak 12.srpnja, uz Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod vodstvom dirigenta Andreasa Marinellija, nastupali su velikani saksofona: Attilio Berni, Rosario Giuliani, Victor Goines, Perico Sambeat, Krzysztoof Urbansky i Branford Marsalis.   I ostali brojni glazbeni nastupi i koncerti ispunili su dvorane, kazališta i trgove, a Zagreb tih dana učinili gradom s najviše glazbe, možda i na svijetu.  
 
I posljednji dan kongresa, 14.srpnja,  bio je ispunjen glazbom do posljednje minute. Uz cijelodnevne koncerte u dvoranama Muzičke akademije, Teatra &TD i Francuskog paviljona, muziciralo se na Zrinjevacu i u Crkvi Sv. Marka. U Tunelu Grič nastupila je grupa Raum-Musik für Saxophone koja je poznata po nastupima u nekonvencionalnim prostorima. Prostor tunela pokazao se tako izvanrednom lokacijom, a specifični eho izvedbama je podario dodatnu notu atraktivnosti.
 
Svečani koncert u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, službeno je označio završetak Svjetskog kongresa saksofonista. Uz Zagrebačku filharmoniju i pod ravnanjem Quentina Hindleja, nastupili su istaknuti solisti. U prvom dijelu Nobuya Sugawa na saksofonu, uz pratnju Minako Koyanagi na klaviru i Takako Yamaguchi na perkusijama te potom Pawel Gusnar na alto saksofonu. U drugom dijelu nastupao je naš istaknuti saksofonist Nikola Fabijanić i na kraju Otis Murphy na alt saksofonu. 
 
Vrhunac Svjetskog kongresa saksofonista zbio se na Bundeku. Pred prepunim gledalištem na pozornici su nastupali Tokyo Rock'n'Sax, bend vrhunskih saksofonista, koji uz popularnu sviraju i klasičnu glazbu.  Svojim su izvedbama rock glazbe '70 i '80  te ostalim kompozicijama zaraznog ritma oduševili publiku. Uz Orkestar mladih saksofonista, International Youth Saxophone Orchestra i solista Jana Tominića, pod ravnanjem dirigenta Juana Pedra Lune, nastupio je i Sonsax te toplim ritmovima podigao ljetnu atmosferu.  
 
Izvođenje omiljene «Jalta, Jalta» grandioznim nastupom saksofonista pod vodstvom Dragana Sremeca, umjetničkog direktora Svjetskog kongresa saksofonista, predstavljalo je svojevrsnu zahvalu svim sudionicima, u čijem smo muziciranju imali priliku uživati tijekom pet dana kongresa i građanima Zagreba, uz želju da svi pronađu  svoju  «zelenu livadu iz sna“. 
 
 
 
***   18. Svjetski kongres saksofonista prestižna je manifestacija u kojoj je tijekom pet dana bilo izvedeno preko četiri stotine glazbenih nastupa, radionica  i koncerata na brojnim lokacijama u gradu. Nastupalo je preko 1500 vrsnih glazbenih umjetnika, a saksofon bio glavna zvijezda. Sudionici i publika imali su priliku uživati u vrhunskim izvedbama različitih glazbenih žanrova i teško da bi u deset ili više godina sva okupljena imena mogla nastupati i svirati svoj opus pred zagrebačkom publikom. Stoga su Muzička akademija, kao organizator, uz Grad Zagreb i Turističku zajednicu grada Zagreba, Ministarstvo kulture, Ministarstvo obrane, Sveučilište u Zagrebu i ostale partnere koji su prepoznali značaj ove manifestacije, Zagrebu i Hrvatskoj omogućili jedinstven i neponovljiv glazbeni događaj za pamćenje. 
 
***   U sklopu 18. Svjetskog kongresa saksofonista održale su se tri izuzetne izložbe. Prva izložba „Entartete Music“,  izložba o netoleranciji i zabrani, nastala uz potporu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke odnosila se na kontroverzni njemački plakat iz 1938. godine, koji predstavlja crnog saksofonista s Davidovom zvijezdom. Druga izložba predstavila je  sedamdeset vintage saksofona nastalih kroz vrijeme, a posjetiteljima je maestro Attilio Berni, poznati saksofonist, kolekcionar te ujedno i vlasnik izložbe, pružio stručno vodstvo uz muziciranje na pojedinim saksofonima. Izložba je nastala u suradnji s Talijanskim kulturnim centrom. Na trećoj, funkcionalnoj izložbi, brojni izlagači i izdavači predstavili su saksofone, pribor za instrumente i notna izdanja. 
 
 
19. Svjetski kongres saksofonista održat će za tri godine, 2021. u Japanu. Odluku je donio Međunarodni odbor Kongresa u subotu, 14. srpnja 2018. u Zagrebu na predstavljanju kandidatura među kojima su uz budućeg organizatora bile države Kina i Kolumbija.    
 
 
 

Nazad