hr | en

Gitarastra - 27 godina Međunarodne ljetne škole gitare na Hvaru

Objavljeno: 2018-07-17

I ove je godine Stari Grad domaćin Međunarodne ljetne škole gitare, najobuhvatnije ljetne edukativno–koncertne manifestacije koja se odvija u periodu od 8. do 20. srpnja 2018.


 
Škola gitare našeg istaknutog glazbenog pedagoga Ante Čaglja, profesora na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu tradicionalno pobuđuje veliko zanimanje, pa se i ove godine prijavio veliki broj polaznika: od učenika osnovnih glazbenih škola do studenata glazbenih akademija iz zemlje i inozemstva; Austrija, Slovenija, BiH…Važno je također spomenuti da se ove godine slavi i 30 godina fesivala Dani gitare koji okuplja sličnu družinu mladih gitarista.
 
Nema zapaženijeg hrvatskog gitarista koji nije sudjelovao na jednom od tih događaja. Oni usavršavaju svoja glazbena i gitaristička znanja i umijeća, sakupljaju dragocjena koncertna iskustva, druže se, te upoznavaju sve ljepote Staroga Grada i otoka Hvara.
 
Zanimljivo je napomenuti da je prvi ljetni seminar gitare održan baš 1992. u Starom Gradu, u okviru tadašnje Međunarodne ljetne škole Hic Faros, hic ars, da bi se nakon godina lutanja po Hvaru, Braču i Korčuli, 2009. godine seminar vratio na svoje izvorno mjesto.
 
Od eksluzivnosti seminara tijekom svih godina treba svakako spomenuti nastupe Zagrebačkog gitarističkog kvarteta, Roberta Belinića (USA-NY), Maka Grgića (USA-LA), Ivana Petričevića (Köln) i mnogih drugih koji su se nakon velikih karijera i odrastanja u okviru i ove Ljetne škole vraćaju, te sa velikim užitkom uljepšavaju sadašnjim polaznicima život.
Uz Međunarodnu ljetnu školu gitare vezuje se i procvat Čagljeve klase, koja je uvijek imala prilike biti na ishodištu događanja i novih informacija. Prvi značajniji iskorak napravio je Zagrebački gitaristički kvartet; slijedio je Robert Belinić, koje mu je, tada 14–godišnjaku, baš ovaj seminar 1995. bio prvi značajan nastup na gitarističkoj sceni. Ta dva primjera povukla su čitav niz ostalih, o čemu svjedoče iznimna koncertna aktivnost klase i uspjesi na natjecanjima.
 
Komorna glazba je, uz individualnu nastavu, jedan od najvažnijih oblika rada na školi gitare. Na samom seminaru formiraju se komorni ansambli, te orkestar sastavljen od svih polaznika. Svaku večer održavaju se koncerti na kojima nastupaju svi – kao solisti i kao članovi komornih sastava. Ni ove godine nije izostao običaj da se svaki dan, nakon satova i proba, te večernjeg koncerta u crkvi sv. Ivana, izađe s gitarama na prelijepi trg Škor i rivu i održi koncert na sveopće zadovoljstvo samih izvođača i prolaznika koji se tu tradicionalno okupljaju.
 
Na kraju seminara bit će održani završni koncerti na kojem će mladi gitaristi pokazati što su naučili tijekom dva tjedna vrijednoga rada.
 
Ante Čagalj, Medveščak 33, 10 000 Zagreb, Hrvatska, Mob.  +385 91 4666 104; ante.chagalj@gmail.com
 

Nazad