hr | en

Koncert Akademskog muškog zbora FER-a

Objavljeno: 2018-05-15

U četvrtak, 17. svibnja 2018. u 20 sati u predvorju Fakulteta elektrotehnike i računarstva održat će se koncert mladog, ali vrlo uspješnog i nagrađivanog Akademskog muškog zbora FER-a pod ravnanjem mo. Josipa degl'Ivellija.


 
AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA osnovan je 11. siječnja 2016. godine na inicijativu maestra Josipa degl' Ivellija i dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića. Zbor u svome repertoaru daje naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja. Dodatno, repertoar Zbora uključuje i a cappella skladbe klasičnoga repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja.
 
Članovi Zbora sadašnji su i bivši studenti i djelatnici Fakulteta, ali i ostali zainteresirani prijatelji i podupiratelji Fakulteta. Zbor trenutno broji 45 aktivnih članova što ga čini najvećim, ali i najmlađim, muškim zborom u Hrvatskoj i zemljama okruženja.
 
Dirigent Zbora je mo. Josip degl' Ivellio, dirigent, zborovođa i skladatelj iz Zagreba, a prefekt Zbora je prof. dr. sc. Mislav Grgić, redoviti profesor u Zavodu za radiokomunikacije FER-a, koji je od prosinca 2016. godine počasni član HPD-a "Slavulj".
Tijekom svoje prve godine postojanja (2016. godine), Zbor je imao čak 17 nastupa, što svjedoči da se radi o vrlo kvalitetnom muškom zboru, kakvi su danas u Hrvatskoj rijetkost. Pored toga, u Zboru vlada vedra atmosfera, a premda Zbor djeluje tek dvije godine dana, već je stekao ležernost u pjevanju i nastupu, a zadržao je kvalitetu koju zborovi obično dobiju tek nakon više godina djelovanja. Tijekom 2017. godine zbor je zabilježio 25 nastupa. Zbor je do sada nastupao u Hrvatskoj (Zagreb, Glina, Pitomača, Grabrovnica, Hrvatska Kostajnica, Samobor, Tuhelj, Kaštel Kambelovac, Kaštel Štafilić, Bakar), a u inozemstvu 2017. u Sloveniji (Stična) i Italiji (Rim) te 2018. u Kosovu (Peć, Klina, Priština).  
Na prvoj međunarodnoj turneji u Rim (Italija) od 4. do 10. svibnja 2017. godine, Zbor je održao 5 koncerata i javnih nastupa te otvorio ciklus koncerata u organizaciji Zaklade „Domenico Bartolucci“ povodom 100. godišnjice rođenja jednog od najveći skladatelja crkvene glazbe 20. i početka 21. stoljeća msgr. Domenica kardinala Bartoluccia. 
Na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova VIII. Zlatna lipa Tuhlja, 3. lipnja 2017., Zbor je osvojio ZLATNU PLAKETU te sudjelovao u nadpjevavanju za GRAND PRIX natjecanja. 
Na 2. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih ansambala održanom u KD „Vatroslav Lisiniski“ u Zagrebu, 4. studenog 2017. zbor je bio ukupan pobjednik natjecanja s najvećim brojem bodova te je osvojio i posebnu novčanu nagradu stručnog ocjenivačkog suda.

Nazad