hr | en

Još jedan Papandopulov autograf u fundusu MIC-a - "Introduzione, Arioso e Danza"

Objavljeno: 2015-07-23

Muzički informativni centar Koncertne direkcije Zagreb već godinama radi na pronalaženju i pohrani autografa hrvatskih skladatelja – očuvanju bogate glazbene baštine hrvatske klasične glazbe. MIC već sada posjeduje zavidan broj originalnih rukopisa skladbi kao i ostavština nekih od najznačajnijih hrvatskih skladatelja. U tom kontekstu iznimno nam je drago objaviti vijest da je fundus MIC-ovih autografa postao bogatiji za još jedan vrijedan rukopis velikog maestra Borisa Papandopula – skladbu „Introduzione, Arioso e Danza“ za violončeo i glasovir, koji mu je na čuvanje povjerio glasoviti hrvatski violončelist Valter Dešpalj.

Sjajni hrvatski čelist, pedagog i glazbenik svjetskog ugleda Valter Dešpalj za kojeg je maestro Papandopulo osobno skladao neka svoja djela, MIC-u je u utorak, 21. srpnja 2015., na čuvanje povjerio autograf jednog od najljepših i svakako najpopularnijih Papandopulovih skladbi za čelo – Rapsodiju concertante za violončeo i glasovir.  Maestro Dešpalj u prilici primopredaje autografa ispričao je i vrlo zanimljivu priču, genezu nastanka skladbe.

Papandopulo je djelo skladao još 1938. godine pod imenom Introduzione,  Arioso e Danza. Pisao ga je po svemu sudeći za čelista Fučkara, kojem je maestro autograf te skladbe i dao. Nekoliko godina nakon što je maestro Dešpalj došao u Zagreb 1962. godine, zaintrigirala ga je ta lijepa skladba i uspostavio je kontakt s Papandopulom. Papandopulo je ubrzo autograf svoje skladbe od Fučkara zatražio natrag. Kako je velika poplava u Zagrebu 1964. uništila mnogošta, tako je i autograf skladbe „platio danak“: na svu sreću, hrvatski skladatelj je pažljivo proučio razlivenu tintu i izblijedjele note i, pouzdajući se u svoje odlično pamćenje, rekonstruirao skladbu. Treba reći i da je postojalo izdanje Hrvatskog prosvjetnog sabora koje je Papandopulo vjerojatno pomoglo u „osvježavanju pamćenja“ i rekonstrukciji skladbe.
Tako je 25. veljače 1978., (točno na svoj rođenadan!) Boris Papandopulo završio novi autograf skladbe i posvetio ga upravo Valteru Dešpalju!

Maestro Dešpalj je, pak, za ovu skladbu napravio ono najbolje što je jedan vrhunski interpret mogao: pažljivo ju je pregledao i uz manje redakcijske zahvate pripremio i ponudio ju za tisak, tj. izdavanje kod svjetski poznatog izdavača.
Danas je to Papandopulovo  djelo u redakciji maestra Dešpalja pod nazivom „Rapsodia Concertante“, dostupno kao izdanje velikog međunarodnog nakladnika „International Music Company“, tvrtke koja ima distribuciju po cijelom svijetu. Upravo zahvaljući Dešpaljevim naporima, ova je skladba danas j jedna od najizvođenijih Papandpulovih skladbi u svijetu!

Veliko hvala od strane MIC-a uvijek nasmijanom i dragom gospodinu Dešpalju, velikom čelistu i jednom od najznačajnijih hrvatskih pedagoga uopće!

Svim zainteresiranima vrlo rado ćemo staviti autograf ove skladbe na uvid, a nekoliko prvih stranica preslika bit će vrlo skoro dostupno i na Repozitoriju digitalizirane notne građe MICa na internet stranici www.mic.hr!

 

Nazad