hr | en

Dobro došli u kolumnu Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb!

Objavljeno: 2010-11-09

Nakon što je MIC redizajnirao i restrukturirao svoju internetsku stranicu, obogatio je novim sadržajima koje ćemo uskoro «izložiti» javnosti, na ovom mjestu od sada moći ćete čitati o najnovijim, uzbudljivim istraživanjima i potragama za izgubljenim djelima hrvatskih skladatelja, o mnogim do sada «nevidljivim» temama i problemima hrvatske glazbe o kojima moramo progovoriti, o tajnama iz života skladatelja i povezanosti njihovih djela i sudbina, o zbivanjima i trendovima hrvatske recentne produkcije ali i priča iz svakodnevice interpreta i zanimljivostima iz mnogo više od tisuću ljeta povijesti hrvatske glazbe.

I ne samo to: želimo Vam na našoj stranici omogućiti i samo slušanje hrvatske glazbe, uputiti Vas na predivnu glazbu iz naše bogate riznice o kojoj Vam do sada nitko nije govorio (ili o tome nigdje niste imali mogućnosti čitati). Biti će to, po svoj prilici, tek isječci, glazbeni fragmenti koje Vam zbog zakonske regulative smijemo ponuditi tek «na kapaljku», manje od minute, ali Vas možemo potaknuti na njihovo izvođenje i snimanje ako ste i sami glazbenici, ili na odlazak na koncerte na kojima će se one izvoditi; ukoliko uopće nisu izvođene niti snimljene, Vaše i naše oduševljenje njihovom ljepotom možda može potaknuti njihovo izdavanje kao notnih edicija i dakako snimanje na nosače zvuka.

Već više od godinu dana MIC KDZ radi na revitalizaciji Baze podataka o hrvatskom glazbenom životu koja će svima nama omogućiti da dobijemo uvid koji skladatelji su u Hrvatskoj uopće kroz povijest pisali glazbu, gdje se nalaze ti notni zapisi (ponavljam da preko 90% hrvatske glazbe nikad nije objavljeno niti tiskano!), gdje se čuvaju autografi tih skladbi (koji su rasuti ne samo po arhivima, nego i po privatnim ostavštinama, tavanima i podrumima!), da li od njih postoje snimke i kako do njih doći. To je tek jedan sićušni segment svih onih informacija koje Vam želimo – prikupljene na jednom mjestu – ponuditi na našim internetskim stranicama.
Sigurni smo da će se naš veliki trud i te kako odraziti na buđenje interesa za našu glazbu ne samo kod domaćih, već i svjetskih glazbenika ali i glazbene publike i slušatelja širom svijeta.

Obaviještavati ćemo Vas o našim najnovijim projektima, uspjesima, porazima i željama, ali to ćemo raditi, obećajemo, s puno energije, zanosa i oduševljenja! Već u sljedećoj kolumni ponudit ćemo Vam neku uistinu interesantnu, «živu» priču o Festivalu hrvatske glazbe u Beču, šerlokholmsovski izvješaj o pronalasku važnih partitura hrvatskih skladatelja koju smo pronašli na mjestu gdje je inače nitko osim nas ne bi tražio, donijeti neko nepoznato pismo poznatih hrvatskih skladatelja i upoznati Vas s nekim novim remekdjelom hrvatske recentne glazbene produkcije.

Budući da je nova internetska stranica MIC-a KDZ potpuno nova i još uvijek u fazi testiranja, najljepše Vas molimo da nam oprostite ukoliko svi sadržaji na stranici na funkcioniraju besprijekorno. Sve Vaše primjedbe, sugestije i želje rado ćemo razmotriti i «ugraditi» u našu stranicu. Vaš glas i povratne informacije izuzetno su nam dragocijene! Molimo Vas, pišite nam i podijelite s nama sve ono što mislite i želite da svi zajedno trebamo učiniti za prosperitet hrvatske glazbe.

Ostajemo u kontaktu, zar ne?

Davor Merkaš, voditelj Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb

davor.merkas@mic.hr
 

Nazad